Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dárcovství krve

Den dárců krve 14.červen

Organizace Červeného kříže vznikla r. 1863 po francouzsko – rakouské válce o italské území, kdy v nejkrutější bitvě u Solferina padlo a bylo zraněno více než 40.000 vojáků. Založení ČK bylo reakcí na to, že se nikdo nedokázal o tyto nešťastníky postarat – zorganizovat pomoc bez ohledu na národnost a barvu uniformy. Hlavní zásluhu na vzniku této neziskové, apolitické mezinárodní organizace měl Henri Dunant, ženevský obchodník, který se rozhodl pro tyto humanitní cíle získat osobnosti z dalších zemí Evropy, což vyústilo – po mnoha stanoviscích – v zakládání národních společností Červeného kříže.

Základní zásady činnosti z doby před 146 léty platí dodnes, a nedílnou součástí práce oblastních spolků je propagace a zajišťování dárcovství krve.

S radostí konstatujeme, že v okrese Domažlice je skutečně na velmi dobré úrovni.

Díky všem, co se na práci podílejí (Oblastní spolek ČČK v Domažlicích má pouze jednu kmenovou zaměstnankyni, ostatní jsou brigádnické výpomoci převážně bez finančního ohodnocení), díky ochotě lidí v odběrových střediscích (ředitelé škol, místní zastupitelé, členky Místních skupin ČČK) a v neposlední řadě díky vstřícnosti a dochvilnosti pracovníků výjezdové skupiny Transfuzní stanice nemocnice Klatovy, se daří tento důležitý úkol plnit.

Odběrových středisek máme celkem 6 – Domažlice, Staňkov, Horšovský Týn,  Bělá nad Radbuzou, Klenčí pod Čerchovem a Poběžovice.

Kromě vyjmenovaných odběrových středisek je možnost darovat krev přímo v Transfuzní stanici nemocnice Klatovy a Plzeň. U nových dárců se předpokládá předběžné vyšetření u obvodního lékaře, ale při akutním nedostatku krve v nemocnicích stačí vyšetření přímo před odběrem.

Krev mohou darovat lidé od 18 do 65 let, odpovídajícího zdravotního stavu a vážící více než 50 kg. Časový interval mezi jednotlivými odběry je u mužů 2 měsíce a u žen 3 měsíce. Rozpis jednotlivých odběrových míst a datumy si můžete přečíst níže.

Dárci krve mají i své republikové sdružení – Klub dárců krve, který prosadil u ústředních orgánů pro dárce řadu výhod (např.slevu na dani ze mzdy 3.000,- Kč za každý odběr, volné jízdenky v MHD v některých městech pro zlaté dárce) a dohlíží rovněž na péči o dárce krve při jednotlivých odběrech a jejich oceňování po 10, 20,40 odběrech, kdy při slavnostních setkáních přebírají bronzové, stříbrné a zlaté plakety profesora Janského. Náš okres zatupuje v tomto orgánu mnohanásobná dárkyně krve PhDr. Anna Kuželková.

U příležitosti Dne dárců krve, který každoročně vzpomínáme 14.června, chceme hlavně poděkovat všem dárcům krve našeho okresu, těm obětavým, nezištným a humanitně smýšlejícím lidem. Právě jim patří dík největší! Vždyť máme-li dostatek zdravých jedinců, kteří ochotně dávají to nejcennější – svoji krev, máme i vyhlídky, že mnoho nemocných, zraněných a postižených pacientů se může brzy vrátit do řad zdravých lidí a možná se také stát novými dárci.

Děkujeme Vám...

                                   Oblastní spolek Českého červeného kříže Domažlice

 

Plán odběrů na rok 2024

Bělá nad Radbuzou: 27.2., 28.5., 27.8., 26.11.

Horšovský Týn: 30.1., 30.4., 30.7., 29.10.   

Klenčí p. Čerchovem: 5.3., 4.6., 3.9., 3.12.

Staňkov: odběrové místo od 1.1.2024 zrušeno

 

Odměňování dárců krve na jaře v roce 2024:

19.6.2024 - na radnici Městského úřadu Domažlice

 

Odměňování dárců krve na podzim v roce 2024:

14.10.2024 - na radnici Městského úřadu Kdyně 

16.10.2024 - na radnici Městského úřadu Bělá n. Radbuzou

21.10.2024 - na radnici Městského úřadu Horšovský Týn

23.10.2024 - na radnici Městského úřadu Domažlice

24.10.2024 - v kulturním domě v Holýšově

 

Dárcovství krve

Krev hraje v našem životě nezastupitelnou roli. Ne nadarmo se říká, že je nositelkou života.

Každý člověk ve svém životě spotřebuje průměrně 4 krevní transfuze a 12 preparátů, které se z krve vyrábí.

Krev roznáší ke tkáním kyslík a odvádí oxid uhličitý, roznáší ke tkáním živiny a odvádí zplodiny látkové výměny, podílí se na obranyschopnosti organizmu a udržování tělesné teploty.

Její oběh v těle zajišťuje srdce jako pumpa a soustava cév, rozdělených do malého krevního oběhu, který vede přes plíce, kde se krev okysličuje a předává oxid uhličitý a do velkého krevního oběhu, který zajišťuje cirkulaci okysličené krve po celém těle. Průměrný člověk má 4 – 5 litrů krve. Teprve akutní ztráta 1/3 objemu krve znamená vážné ohrožení života.

Krev se skládá z červených krvinek, bílých krvinek, krevních destiček a plazmy.

 

Kdy je třeba krve?

-         při těžkých úrazech

-         při řadě operačních výkonů

-         při léčbě otrav

-         při léčbě lidí se selháním ledvin

-         při zhoubném onemocnění krve

-         

Léky vyráběné z krve potřebujeme pro nemocné s poruchami srážlivosti krve, pro léčbu poruch obranyschopnosti, při léčbě popálenin a v řadě dalších situací.

Z krve se vyrábí transfuzní přípravky – erytrocytový koncentrát, trombocytový koncentrát, čerstvě zmražená plazma a již málo používaná plná krev, kterou nahrazuje erytrocytový koncentrát. Dalším zpracováním jednotlivých komponentů se získávají další farmakologické přípravky.

 

Krevní skupiny

Zásadním krokem, který vůbec umožnil bezpečné podávání krevních transfuzí, byl objev krevních skupin vídeňským vědcem Karlem Landstainerem v roce 1901, které pojmenoval jako A, B a C. Český psychiatr profesor dr. Jan Jánský ještě v roce 1907 popsal čtvrtou krevní skupinu, dnes je známe pod názvy A, B, AB a O.

Krevní skupina O je tzv. univerzální dárce a krevní skupina AB je univerzální příjemce. U Nás se nejčastěji vyskytuje skupina A, pak O, následuje B  a poslední je AB.

Dalším důležitým systémem je tzv. Rh faktor, označovaný jako Rh+ a Rh- , znamená přítomnost znaku, který vytváří protilátky.

 Kdo se může stát dárcem krve?

-         osoba starší 18 let do věku 65 let při váze minimálně 50 kg, která netrpí žádnou vážnější alergií

-         osoba, která neprodělala zánět jater, nebo jiné jaterní onemocnění, neměla toxolazmozu, netrpí onemocněním srdce a cév, netrpí vážným kožním onemocněním, neprodělala malárii ani jinou tropickou nemoc

-         neprodělala pohlavní nemoc – kapavka, syfylis, neprodělala TBC, netrpí vředovou chorobou žaludku ani onemocněním žlučníku či slinivky

-         neměla tyfus, paratyfus, netrpí zvýšenou krvácivostí, netrpí revmatickým onemocněním, epilepsií, roztroušenou sklerózou

-         neprodělala transplantaci orgánů

-         není alkoholik

-         není HIV pozitivní ani nepatří do rizikové skupiny (promiskuitní život, nitrožilní narkoman, homosexuál)

-         v letech 1980 – 1996 nebyla déle než ½ roku v Anglii či Francii

-         dále musí být právě zdravá, v posledním půl roce bez kontaktu s infekční chorobou, v posledním půl roce neprodělala operaci, v posledním měsíci neužívala antibiotika, v posledním týdnu nebyl trhán zub, u žen právě bez menses, od posledního porodu uplynulo nejméně půl roku, v posledních hodinách nejíst tučné jídlo

Vhodnost dárce se posuzuje vždy individuálně na základě lékařského vyšetření a výsledků

laboratorních testů.

 

Co udělat, abych se stal dárcem krve?

-         přijít na odběrové místo

-         vyplnit dotazník

-         udělit informovaný souhlas

-         absolvovat základní vyšetření a vyšetření lékařem

-         nechodit na odběr nalačno, dostatečně pít

-         po odběru odpočinek a občerstvení

 

     Oceňování bezpříspěvkových dárců krve:

-         Krůpěj krve za první odběr

-         Bronzová medaile Prof. Dr. Janského za 10 odběrů

-         Stříbrná medaile Prof. Dr. Janského za 20 odběrů

-         Zlatá medaile Prof. Dr. Janského za 40 odběrů

-         Zlatý kříž ČČK 3.třídy za 80 odběrů

-         Zlatý kříž ČČK 2.třídy za 120 odběrů

-         Zlatý kříž ČČK 1. třídy za 160 odběrů